Va uppg ditt utseende forsavit dina portal egenskaper?

Va uppg ditt utseende forsavit dina portal egenskaper?

Inget, befinner si kanske det sjalvklara svaret idag. Andock sta hundra ar efterat konstruerades bade vetenskaper samt kameror gallande premissen att utsidan skvallrar ifall karaktaren. Det fragar sig forfattaren Boel Gerell ino denna essa.

– skad kolla, sager uppsyn frande samt haller fram mobilen odl att mig ska kika redig. Kolla gallande hans ogon, checka blicken. Vad anse du? getbride.org BesГ¶k vГҐr huvudwebbplats befinner si saken da icke lite… besynnerlig?

Och hurda fria ar vi i sjalva verket av den forestallningen idag?

Gubben inom mobilens Tinder-app star lutad kontra ett dorrkarm ino nagot saso skulle veta befinna ett badrum. Utav armens aspekt att doma har han tagit bilden allena. Det ar en selfie.

– Alltsa sjalv vet inte, fortsatter grimas kompis. Forst tyckte mig att han vart alldeles just, andock nu… underben anser du? Det befinner sig nat tillsammans munnen samt. Nat… hart.

UPPSATS: det ha befinner sig nagon text darbort skribenten reflekterar ovan ett subjektiv alternativ ett verk

Sam jag kollar, bojer jag narmare och zoomar tillsamman pekfingret och tummen in ino ansiktet tills blott flimrande pixlar aterstar.

Jag undrar mig framfor slut varfor mannen iscensatt sig solo i det skarpa samt kanske misskladsamma ljuset i badrummet, men det anser mig ej. Hurda skulle sjalv allena verka gallande nagon dejtingsajt sasom Tinder alternativ Happy Pancake tillsamman enbart ett par vinklar mot centrum forfogande? Hurda skulle centru plyte beskada ut uppforstorat mot makroformat mellan tummen och pekfingret pa ett cafebord emella ett pa kompisar? Samt va sager i sjalva verket nago tit, ett klaff alternativ e yttr overhuvudtaget ifall personligheten samt egenskaperna hos nagon person?

1921 togs initiativet mo e i synnerhe rasbiologiskt institut inom Uppsala, som skulle forska just det har. Mirakel kabel itu rasbiologen Herman Lundborg mattes sam dokumenterades utseendet hos 100 000 svenskar for att lokalisera de specifika fysiska full sasom union dem saso agnade sig til ”alkoholism, brottslighet, sinnessjukdom samt vanart” saso det hette saken dar gangen. Icke bara blicken sam munnen inte me samt kakbenets gestaltning, langden villi skallen sam avstandet emellan ogonen sas ha betydelse for manniskors benagenhet att uppfora dalig. Via att separera de oonskade individerna skulle kar veta begransa deras mojligheter att skaffa kidsen sam gallande sikt gora sig utav tillsammans samtlig daliga persone. Nagon manniskosyn sasom nedstam ino tiden samt saso skulle lite fasansfulla foljder ino 30- och 40-talets Europa. Och saso vidstrack postum andra varldskrigets fullbordande fick konsekvenser likas inom folkhemmets Sverige, dar delar utav befolkningen tillsammans den socialdemokratiska ledningens goda hagkomst tvangssteriliserades darfor att icke ledsaga avta odla kallat ”undermaliga” gener vidare.

Bortom tanken om det speciella ”forbrytarutseendet” samt iden att vissa persone fods sasom brottslingar stod italienaren Cesare Lombroso sasom till slutet fran 1800-talet lanserade iden forsavitt att grovt kriminella ino hogre extension an andra personer liknade apor. Dom hade sluttande panna, kraftigt kakparti, hoga kindknota samt langa aplika armar. Fallenheten darfor att gor forseelse satt alltsa ino generna samt varenda medfodd sam kunde darfor icke ”botas” vare sig genom bestraffning eller omvardnad. Slut sattet att folja mot korriger med brottsligheten vart att eliminera brottslingarna. Samtidigt gavs likheter mellan forbrytarna sam do sa kallade genierna, sasom likasa tillhorde undantagen samt saso i sin genialitet ansags kalibrera kungen gransen emella briljans samt tokeri. Bagge grupperna hade i enlighet med Lombrosos studier sallsyn stora hjarnor.

Lombrosos ideer ansags under sin tid nydanande sam progressiva och inspirerade bland annat svenska sprake forfattarinn saso Selma Lagerlof sam August Strindberg. Strindberg odlade dartill aktivt bilden fran sig allena sasom en motsagand samt oberakneligt geni, genast nago overmanniska samt nagon uppkomling, mentalt ostadig och skrackinjagande pro tryta motspelare.

Typ Lombroso vart Strindberg synnerligen inte tillgangli utav relationen emellan manniskors utseenden och deras inre egenskaper. Ino tryta undersoknin anvande han sig bruten saken da enar nya sam spirande fotokonsten som han ansag hade formaga att forutom den rena dokumentationen anlagga en metafysisk beroring tillsamman objektet. Sammanlagt tillsammans fotografen Herman Anderson konstruerade han 1906 ett kamera sasom han kallade Wunderkamera.

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *